Prima pagina

Concursul National de Vinuri

Concursul National de Vinuri

Update: Titlu de mare campion pentru o companie din Vrancea, la Concursul Național de Vinuri ”Bachus 2017”

Cea de-a VIII-a ediție a Concursului Național de Vinuri ”Bachus” 2017, desfășurată la Focșani, în perioada 5-6 octombrie 2017, și-a desemnat câștigătorii. Cele trei mari medalii ale concursului au fost înmânate de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan în cadrul ceremoniei de premiere, care a avut loc sâmbătă, 7 octombrie 2017, la Casa Armatei din Focșani, în prezența Ministrului Agriculturii, Petre Daea.

Titlu de mare campion pentru vin alb a fost atribuită unei companii din Vrancea, respectiv SC APCOVIN SRL, care produce vinuri sub brandul ”Tata și Fiul”. APCOVIN a obținut marea medalie cu un Muscat Ottonel, Alb, Sec, din 2016. Pe lângă diplomă, APCOVIN a obținut și înscrierea gratuită a probelor sale de vin la Concursul Mondial de Vinuri de la Bruxelles – organizat în perioada 10-13 mai 2018 în Beijing, China.

Titlu de mare campion pentru vin roșu a fost obținută de către SC AVINCIS VINURI SRL, sub brandul Avincis Vila Dobrusa, cu un Merlot, Roșu, Sec, din 2013. Premiu AVINCIS îl reprezintă înscrierea gratuită a probelor de vin la Prowein – organizat în perioada 18-20 martie 2018 la Dusseldorf, Germania

Titlu de mare campion pentru roze merge anul acesta la SC COTNARI SA, care a obținut premiul cu vinuri comercializate sub brandul Domenii. Este vorba despre o Busuioacă de Bohotin, Roze, Demi-sec, din 2016. COTNARI SA a obținut înscrierea gratuită a probelor de vin la Salonul Internațional de Vin  Vinitaly – organizat în perioada 15-18 aprilie 2018 la Verona, Italia.

”Festivalul Internațional al Viei și Vinului este cea mai importantă manifestare a viticulturii românești și a fermierilor care trăiesc din viticultură. Acest Festival, acest Concurs Național al Viei și Vinului, cel mai important concurs național din România, ca număr de probe (581), sunt dedicate oamenilor care trăiesc din cultura viței de vie, sunt organizate pentru promovarea județului nostru, pentru ceea ce înseamnă Vrancea atât în plan local, național și internațional. Așa cum noi, autoritățile locale, ne implicăm în promovarea vinurilor și a muncii de preste an a fermierilor, consider că și Guvernul României va trebui, începând de anul următor, să pună la punct un program național serios de promovare a vinurilor românești, cifrat la 40-60 milioane de dolari. Așa au făcut toate statele ale căror vinuri au ajuns în vitrinele marilor retaileri”, a precizat președintele Consiliului Județean Vrancea, domnul Marian Oprișan în cadrul ceremoniei de premiere.

Din cele 581 de probe înscrise în concurs, după jurizare, au fost acordate 82 de medalii de aur și 92 de medalii de argint.

La cea de-a VIII-a ediție a Concursului Național de Vinuri ”Bachus 2017”, eveniment organizat în cadrul Festivalului Internațional al Viei și Vinului ”Bachus” au fost înscrise 581 de probe, transmise de producătorii din țară dar și din străinătate, respectiv Italia și Republica Moldova, iar juriul Concursului Național de Vinuri ”Bachus” a fost compus din degustători experţi renumiți pe plan mondial. Președintele juriului a fost academicianul Valeriu V. Cotea, iar președinții celor cinci comisii de degustare au fost: Katsuhiko  Aizaki – Japonia, Roberto Gatti – Italia, Luigi Salvo – Italia, Luciano Parrinello – Italia și Cătălin Păduraru – România.

Lista completă a câștigătorilor poate fi consultată aici.

—–

Bachus 2017 își trimite, gratuit, câștigătorii la cele mai prestigioase trei concursuri mondiale de vinuri

În cadrul Festivalul Internaţional al Viei şi Vinului „Bachus”, Consiliul Județean Vrancea organizează Concursul Naţional de Vinuri ”Bachus”, ediţia a VIII-a. Organizat în perioada 5-6 octombrie 2017, concursul este a doua mare competiție de profil din România, datorită numărului mare de probe de vin transmise de producătorii din țară și străinătate. Participarea la concurs este gratuită şi este iniţiată de producător sau distribuitor, prin trimiterea probelor, însoţite de buletinul de analiză sau borderou, care va cuprinde: numele societăţii, soiul, anul de recoltă, tăria alcoolică şi zahărul (sec, demisec, demidulce, dulce). Concursul este deschis tuturor categoriilor de vin, produse în conformitate cu reglementările UE. Probele de vin trebuie să provină dintr-un lot omogen și să respecte condiţiile de ambalare şi marcare în conformitate cu reglementările în vigoare. Numărul de sticle pentru fiecare probă înscrisă în concurs este 3 butelii (cap. min. 0,75 l) pentru vinurile din recolta 2016 sau mai vechi şi 2 butelii pentru vinurile din recolta 2017.

Înscrierea în concurs a vinurilor se face la următoarele secţiuni:

 1. Vinuri liniştite:

– vinuri tinere, inclusiv recolta 2017;

– vinuri de colecţie (mai vechi de 2006 inclusiv);

 1. Vinuri efervescente;
 2. Vinuri speciale;
 3. Băuturi spirtoase si băuturi pe bază de vin (vinarsuri);

Categoriile de vinuri în concurs vor fi următoarele:

 1. Vinuri albe liniştite nearomate (seci, demiseci, demidulci, dulci);
 2. Vinuri albe semiaromate şi aromate (seci, demiseci, demidulci, dulci);
 3. Vinuri roze şi roşii (seci, demiseci, demidulci, dulci).

Termenul limită de primire a probelor în concurs este 4 octombrie 2017, ora 15.00. Documentele de însoţire a probelor vor menţiona: destinatarul, expeditorul şi specificaţia „Mostre concurs fără valoare comercială”. Adresa pentru expedierea  probelor este: Direcția pentru Agricultură Județeană Vrancea, str. Republicii nr. 5, Focşani, județul Vrancea. Până în prezent au fost depuse aproximativ 100 de probe de vin.

Cele mai apreciate vinuri albe, roşii şi băuturi spirtoase vor fi premiate cu Marea Medalie de respectiv:

 • Marea Medalie de AUR – pentru proba de vin alb cu cel mai mare punctaj obţinut. Înscrierea probelor de vin la Concursul Mondial de Vinuri de la Bruxelles – organizat în perioada 10-13 mai 2018 la Beijing, China.
 • Marea Medalie de AUR – pentru proba de vin roşu cu cel mai mare punctaj obţinut. Înscrierea probelor de vin la Prowein – organizat în perioada 18-20 martie 2018 la Dusseldorf, Germania.
 • Marea Medalie de AUR – pentru proba de băuturi spirtoase, băuturi pe baza de vin, cu cel mai mare punctaj obţinut. Înscrierea probelor de vin la Salonul Internațional de Vin Vinitaly – organizat în perioada 15-18 aprilie 2018 la Verona, Italia.

Juriul Concursului Național de Vinuri ”Bachus” este compus din degustători experţi, atât din țară, cât și din străinătate, renumiți pe plan mondial. Președintele juriului este academicianul Valeriu V. Cotea, iar președinții celor cinci comisii de degustare sunt: Roberto Gatti – Italia, Luigi Salvo – Italia, Luciano Parrinello – Italia, Alberto Lupini – Italia și Katsuhiko  Aizaki – Japonia.

Obiectivele concursului sunt: promovarea vinurilor de calitate, antrenarea partenerilor din piaţa vinului într-o competiţie benefică în folosul consumatorului şi educarea publicului privind caracteristicile şi tipicitatea vinurilor româneşti şi din import comercializate în România.

Ajuns la cea de-a XXV-a ediție, Festivalul Internaţional al Viei şi Vinului „Bachus” este cel mai important eveniment de profil din România și se desfășoară pe parcursul a patru zile, în perioada 5-8 octombrie 2017.

motiv-site
 
Regulamentul Concursului Național de Vinuri ”Bachus 2017”
05-06 octombrie 2017
 

I. OBIECTIVELE CONCURSULUI

Promovarea vinurilor de calitate, antrenarea partenerilor din piaţa vinului într-o competiţie benefică în folosul consumatorului.

Educarea publicului privind caracteristicile şi tipicitatea vinurilor româneşti şi din import comercializate în România.

II. CONDIŢII DE PARTICIPARE

Concursul este deschis tuturor categoriilor de vin, produse în conformitate cu reglementările UE;

Probele de vin trebuie să provină dintr-un lot omogen;

Probele de vin trebuie să respecte condiţiile de ambalare şi marcare în conformitate cu reglementările în vigoare;

Fiecare probă va fi însoţită de buletinul de analiză sau borderou ce cuprinde numele societăţii, soiul, anul de recoltă, tăria alcoolică şi zahărul (sec, demisec, demidulce, dulce);

Numărul de sticle pentru fiecare probă înscrisă în concurs este 3 butelii (cap. min. 0,75 l) pentru vinurile din recolta 2016 sau mai vechi şi 2 butelii pentru vinurile din recolta 2017;

Înscrierea în concurs a vinurilor se face la următoarele secţiuni:

 1. Vinuri liniştite:
  • vinuri tinere, inclusiv recolta 2017;
  • vinuri de colecţie (mai vechi de 2006 inclusiv);
 2. Vinuri efervescente;
 3. Vinuri speciale
 4. Băuturi spirtoase si băuturi pe baza de vin (vinarsuri)

Categoriile de vinuri în concurs vor fi următoarele:

 • vinuri albe liniştite nearomate (seci, demiseci, demidulci, dulci);
 • vinuri albe semiaromate şi aromate (seci, demiseci, demidulci, dulci);
 • vinuri roze şi roşii (seci, demiseci, demidulci, dulci).

IV. MODALITĂŢI DE ÎNSCRIERE

Producătorii sau distribuitorii de vin vor trimite pentru concurs probele propuse.

Participarea la concurs este iniţiată de producător sau distribuitor prin trimiterea mostrelor însoţite de buletinul de analiza sau borderou.

Documentele de însoţire a probelor vor menţiona: destinatarul, expeditorul şi specificaţia „Mostre concurs fără valoare comercială”.

Adresa pentru expedierea probelor este: Direcția pentru Agricultură Județeană Vrancea,  str. Republicii nr. 5, Focşani, jud. Vrancea.

V. TERMENUL DE ÎNSCRIERE

 Termenul limită de primire a probelor în concurs este 4 octombrie 2017, ora 15.00.

VI. RECEPŢIA ŞI ÎNREGISTRAREA PROBELOR

Verificarea şi înregistrarea probelor se face pe baza datelor înscrise în buletinul de analiză. Ordinea de prezentare a probelor în concurs se face pe secţiuni şi categorii, în ordinea crescătoare a conţinutului de zahăr.

VI. AUTORITATEA

Concursul este organizat de către Consiliul Județean Vrancea, având in componenta degustători experţi:

 • Preşedinte
 • Vicepreşedinte
 • Juriul de degustare format din 5 degustători – 1 președinte comisie din străinătate, 1 membru ADAR, 1 membru OSR, 1 jurnalist devin, 1 blogger vin (5 jurii)
 • Secretariat
 • Comisia de pivniţa

VII. DISTINCŢII ŞI CRITERII DE ACORDARE A LOR

 Aprecierea calităţii vinurilor se face prin metoda scării de 100 de puncte aprobată de O.I.V. – U.I.O.

Punctajul unui vin se obţine calculând media aritmetica a punctelor acordate de către degustători (după eliminarea punctajelor extreme – minim si maxim)

Distincţiile se acordă în funcţie de punctajul obţinut:

 • Marea Medalie de AUR – pentru proba de vin alb cu cel mai mare punctaj obţinut (înscrierea probelor de vin la Concursul Mondial de Vinuri de la Bruxelles – organizat în perioada 10-13 mai 2018 la Beijing, China)
 • Marea Medalie de AUR – pentru proba de vin roşu cu cel mai mare punctaj obţinut (înscrierea probelor de vin la Prowein – organizat în perioada 18-20 martie 2018 la Dusseldorf, Germania)
 • Marea Medalie de AUR – pentru proba de băuturi spirtoase băuturi pe baza de vin cu cel mai mare punctaj obţinut (înscrierea probelor de vin la Salonul Internațional de Vin  Vinitaly – organizat în perioada 15-18 aprilie 2018 la Verona, Italia)

Medalia de Aur = 85 – 100 puncte

Medalia de Argint = 80 – 84,99 puncte

Numărul de distincţii (medalii) nu poate depăşi 40% din numărul total de probe intrate în concurs.

Toate probele de vin ce au obținut un punctaj de peste 92 de puncte vor fi re-evaluate sâmbătă dimineață pentru alegerea celor 3 mari medali de aur.


Relaţii suplimentare:

Dl. Ticu Costandache, Director al Direcției pentru Agricultură Județeană Vrancea la tel. 0744.101.335

Dl. ing. Pupăză Neculai, tel. 0722 626 664

Prima Pagina

sus