Prima pagina

Un oenolog celebru la Concursul de Vinuri

Un oenolog celebru la Concursul de Vinuri

01 octombrie, 2017

Stiri

0

Un oenolog celebru la Concursul de Vinuri

În perioada 5-8 octombrie 2017 Vrancea va deveni capitala viei și vinului, cu ocazia desfășurării celei de-a XXV-a ediții a Festivalului ”Bachus”.

Unul dintre principalele momente de referință ale festivalului îl reprezintă Concursul Național de Vinuri ”Bachus 2017”, prezidat de o personalitate marcantă în domeniu, profesorul universitar doctor Valeriu V. Cotea, fiul celebrului academician vrâncean Valeriu D. Cotea.

Valeriu V. Cotea are o carieră impresionantă: este profesor la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi, este preşedintele Patronatului Român al Viei şi Vinului, preşedintele Grupului de Experţi „Specificaţii ale produselor enologice” al OIV (International Organisation of Vine and Wine), degustător de elită, membru titular al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice a României (A.S.A.S.), membru corespondent al Academiei Elveţiene a Vinului, membru corespondent al Academiei Italiene a Vinului.

Deține numeroase specializări în enologie la instituții de prestigiu din străinătate:  Bordeaux (Franţa), Londra (Marea Britanie), Geisenheim (Germania, ca bursier DAAD), Israel, Beaune (Franţa) și a primit peste 20 de premii și distincții pentru activitatea prodigioasă desfășurată în domeniul vinificației. Printre titlurile deținute de  Valeriu V. Cotea se numără:

  • Membru al Oficiului Naţional al Viei şi Vinului (O.N.V.V.), preşedintele Comisiei de Oenologie;
  • Membru al Societăţii Române de Horticultură;
  • Membru al Societăţii Române de Retrologie Agrară;
  • Membru al Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România (A.D.A.R.);
  • Coordonator al Laboratorului de Oenologie din cadrul U.S.A.M.V. Iaşi, autorizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale;
  • Certificat de degustător expert eliberat de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului;
  • Preşedintele grupului de experţi „Codul internaţional al practicilor oenologice” în perioada 2001-2007, iar din 2007 preşedinte al grupului de experţi care elaborează Codexul oenologic internaţional.

Autor sau coautor pentru 22 de manuale, tratate şi carţi de specialitate, cu peste 300 de articole ştiinţifice publicate, atât în ţară, cât şi peste hotare (peste 70 dintre ele fiind indexate în baze de date internaţionale), cu activitate de inovare brevetată, Valeriu V. Cotea a primit în anul 2003 Ordinul Naţional Serviciul Credincios în rang de Cavaler. În anul 2009, la 21 de ani de la începerea colaborării cu Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului (OIV), Valeriu V. Cotea primea OIV Merit Award, acordat pentru activitatea ştiinţifică depusă în cadrul acestei Organizaţii. De-a lungul carierei sale a fost membru în juriul diferitelor concursuri naţionale şi internaţionale de vinuri.

Dincolo de titlurile deținute, Valeriu V. Cotea este un om care are o poveste de viață în care via şi vinul se regăsesc aproape la fiecare pas. „Pot spune că am copilărit în vie. Şi continui să trăiesc acolo. Şi la bunici, la Vidra, aveam vie, e drept, mai puţină, că acolo se cam termina arealul, e mai în munte”, a mărturisit Valeriu Cotea într-un interviu acordat revistei Vinul.ro. Viile l-au înconjurat şi în perioada în care a urmat şcoala elementară, la Jidvei. Învățase multe despre vin, asistase la campanii, la toate etapele vinificației și participa, de multe ori activ, la recoltare. Părinții, ambii specialiști, i-au oferit toată educația în vin de care ar fi avut nevoie.

Concursul Naţional de Vinuri „Bachus 2017”, ajuns în acest an la ediția a VIII-a, reprezintă al doilea mare eveniment de profil organizat în România, datorită numărului mare de probe transmise de producătorii de vin din țară și străinătate. Consiliul Județean Vrancea, în calitate de organizator, dorește ca acest eveniment să fie cartea de vizită a județului nostru și să devină cel mai important concurs de vinuri din țară.

Festivalul Internațional al Viei și Vinului ”Bachus 2017” este un eveniment de tradiție, care are menirea de a promova podgorenii locali și vinurile vrâncene și de a dezvolta zona viticolă din cea mai mare podgorie a României. Cu această ocazie, participanții la festival sunt invitați să învețe să deguste vinuri. Timp de trei zile, între 6-8 octombrie, în Piața Unirii din Focșani sunt organizate și lecțiile de degustare de vinuri, susținute de somelieri celebri, membri ai Organizației Somelierilor din România (OSR) 2011.

 

Comentarii

Nu exista comentarii

Poți fi primul ce comentează la acest articol!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prima Pagina

sus