Prima pagina

Start la ”Bachus 2016”

Start la ”Bachus 2016”

14 octombrie, 2016

Stiri

0

Start la ”Bachus 2016”

Joi seară a debutat ceea de-a XXIV-a ediţie a Festivalului Internaţional al Viei şi Vinului – Bachus 2016. Celebrul Bachus a venit în Piața Unirii în fruntea a 16 alaiuri realizate de elevii de la liceele şi colegiile vrâncene.

Pe esplanada din faţa Palatului Administrativ a avut loc prezentarea modului tradiţional în care se făcea vinul în trecut. Strugurii au fost zdrobiţi de către un tânăr îmbrăcat în costum tradiţional românesc, după care au fost trecuţi prin teasc de unde iese mustul. Nu au lipsit de la deschidere nici meşteri populari care au confecţionat pe loc diverse obiecte sau au arătat care este taina meşteşugului pe care fiecare dintre ei îl deţine. La deschiderea oficială a celei de-a XXIV-a ediţii a Festivalului Internaţional al Viei şi Vinului – Bachus 2016 au fost prezenți ambasadorul Federației Ruse la București, Excelența Sa, Valery Kuzim, ambasadorul Republicii Macedonia la București, Excelența Sa, Pande Lazarevsky, vicepreședinții Consiliului Județean Vrancea, Dragoș Bîrlădeanu și Ionel Cel Mare, o delegație din orașul Majdanpek – Serbia, reprezentanții administrațiilor județene din județe învecinate, dar și de la Arad și Tulcea, parlamentarii Cristian Dumitrescu, Victor Roman, Ciprian Nica şi Neagu Murgu. Alături de aceştia s-au mai aflat primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă, viceprimarii Ionuț Mersoiu şi Marius Iorga, dar şi mulţi primari ai localităţilor vrâncene.

Principalele companii de vinificație din Vrancea expun în cadrul celei de-a XXIV-a ediţii a Festivalului Internaţional al Viei şi Vinului  „Bachus-2016”. Vinurile expuse sunt vinuri care, an de an, au obținut medalii naționale și internaționale la competițiile de profil. Printre firmele care au standuri expoziționale în Piața Unirii se află: Cramele Odobești; Vinexport Trade Mark, Focșani; Apcovin Import-Export, Focșani; Carpatvin Group, Odobești; Odovitis, Jariștea; Rotrade Wine, Jariștea; Natura SRL, Țifești; Dionysos SA, Cotești; Vingex Trans, Focșani; Viticom, Panciu. Un stand expozițional are și Consiliul Județean Vrancea care implementează proiectul european de promovare turistică „Drumul podgoriilor vrâncene” dar și Primăria Orașului Panciu care implementează proiectul european de promovare turistică: „Tradiție și spiritualitate pănceană”.

Simultan cu Festivalul „Bachus 2016“ se desfășoară Festivalul Național Cântece de viță veche și nouă, ediția I, în cadrul căruia a debutat ieri și cea de-a XVIII-a ediție a Târgului Naţional al Meşterilor Populari. Participă meşteri populari din județele: Neamţ: Mihalachi Iulian-Bălţăteşti – textile, Bucureşti – Gheorghe Mioara – costume populare tradiţionale ale etniei rrome şi Crăciun Mircea – podoabe şi bijuterii tradiţionale ale etniei rrome, Maramureş – Moldovan Anuţa din Săpânţa –cergi ,Vîlcea-Guşatu Iordan – prelucrarea lemnului, obiecte de uz casnic si Guşatu Stânca – prelucrarea lemnului, obiecte de uz casnic, Nica Raluca – ceramică tradiţională de Horezu, Iorga Alina – ceramică tradiţională de Horezu, Ilinca Alexandru-opincar, Bistriţa – Năsăud – Colţea Victoria Maria – ţesături, port popular românesc, Roman Gavrilă – prelucrare piele-opinci, chimire şi din Argeş: Dima Gheorghe-dogar şi Ieşanu Veronica – costume populare tradiţionale cusute.
Joi a debutat la Sala Balada din Focșani și concursul de interpretare a cântecului tradiţional „Cântece de viță veche“, ediţia a VII-a. Concursul este organizat în parteneriat cu Ansamblul Profesionist Ţara Vrancei – care va acorda un premiu în valoare de 1.000 lei. Scopul acestei manifestări constă în descoperirea de noi talente, promovarea lor şi punerea în valoare a cântecului tradiţional din diferite zone ale ţării şi ale Republicii Moldova, în special a celor cu tradiţie vini-viticolă. Participanţii din acest an sunt: Irava Teodora, jud. Bacău; Furikova Adriana, jud. Bihor; Sarmas Vlăduţ, jud. Bistriţa-Năsăud; Colniceanu Claudia-Elena, jud. Buzău;  Cuclea Ionuţ Mădălin, jud. Constanţa; Ştefan Florin, jud. Dâmboviţa; Cristina Drăgan Diaconescu, jud. Iaşi; Mihalache Florin, jud. Ilfov; Alexandru Simona, jud. Teleorman; Panainte Teodora, jud. Vaslui; Constantin Cosmin Herăscu, jud. Vâlcea; Georgiana Andrei, jud. Vrancea. Juriului care va stabili care sunt cele mai bune piese și cele mai bune interpretări este format din: Prof. Dr. Elise Stan, etnomuzicolog, realizator şi producător de televiziune-președintele juriului; Valentin Marin, manager la Radio România Antena Satelor; Violeta Ianculescu, realizator de evenimente culturale Radio România; Ileana Vieru, redactor muzical la Societatea Română Radiodifuziune; Prof.dr.Liviu Nedelcu, manager al Centrului Cultural Vrancea, toți având calitatea de membrii ai juriului.

Seara pe scena din Piața Unirii, Focșani a debutat și prima ediție a Festivalului Național de ”Cântece de Viță Veche și Nouă”. Primii care au cântat au fost vrâncenii de la ”Provincialii”, iar seara s-a încheiat cu un super concert ”Smiley&Band”

Vineri, la Focșani debutează Concursul Naţional de Vinuri „Bachus-2016“, eveniment care are loc sub patronajul Consiliului Judeţean Vrancea şi al Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România. De asemenea, toți cei care sunt interesați de modalitatea de degustare a vinurilor pot participa, gratuit, la lecțiile de degustare organizate de Consiliul Județean Vrancea în colaborare cu Organizația Somelierilor din România.

Prima lecție de degustare are loc vineri, 14 octombrie, de la ora 15.00 în Piața Unirii din municipiul Focșani. Sâmbătă, de la ora 17.00, va avea loc o nouă lecție de degustare și cea de-a cincea ediție a Concursului Gastronomic ”Bucătarul de Aur”. Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Vrancea în colaborare cu Focșani Mall.

Duminică 16 octombrie 2016 va avea loc o nouă lecție de degustare tot în Piața Unirii din Focșani, de la ora 15.00.

Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Lasă un răspuns

Prima Pagina

sus