Prima pagina

Concursul National de Vinuri

Concursul National de Vinuri
În perioada 13-16 octombrie 2016 va avea loc la Focşani, judeţul Vrancea, cea de-a XXIV-a ediţie a Festivalului Internaţional al Viei şi Vinului Vrancea – „Bachus”.
 
Un festival renumit, vizitat la fiecare ediție de cel puţin 60.000 de persoane, capătă valențe deosebite atunci când podgorenii îşi demonstreaza măiestria în arta vinului. Tocmai de aceea, în cadrul ”Bachus 2016” se va organiza, și în acest an, “Concursul National de Vinuri Bachus 2016”, ajuns la cea de-a VII-a ediţie. Este un eveniment prestigios, care prin numărul de participanți, a reușit să devină al doilea mare eveniment de profil din România. Ca în fiecare an, Concursul National de Vinuri „Bachus” 2016 este organizat sub patronajul Consiliului Judeţean Vrancea si al Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România.
motiv-site
 
Regulamentul Concursului Național de Vinuri ”Bachus 2016”
– 14-16 octombrie 2016 – 
 
Obiectivele concursului sunt: promovarea vinurilor de calitate, dinamizarea pieţei vinului de calitate si, nu in ultimul rând, educarea publicului cu privire la tipicul vinurilor romaneşti si a celor din import, comercializate in tara noastră.
Concursul este deschis tuturor categoriilor de vin, inclusiv vinuri noi din recolta 2016, produse în conformitate cu reglementările UE (vinuri albe liniştite nearomate, vinuri albe semiaromate şi aromate, vinuri roze şi roşii şi vinuri spumante), băuturi spirtoase si băuturi pe baza de vin (vinarsuri).
Participarea la concurs este iniţiată de producător prin trimiterea mostrelor însoţite de buletinul de analiză sau un borderou care va cuprinde: numele societăţii, soiul, anul de recoltă, tăria alcoolică, zahărul (sec, demisec, demidulce, dulce).
Producătorul care doreşte să se înscrie la Concursul de Vinuri „Bachus 2016” va trimite 2 probe din fiecare sortiment de vin din recolta 2016 şi 3 probe din vinurile recolta 2015 sau mai vechi, iar pe eticheta sticlei se va scrie societatea, soiul, anul de recoltă, tăria alcoolică, zahărul (sau sec, demisec, demidulce, dulce).
Participarea la Concursul de Vinuri „Bachus 2016” este gratuită.
 
Pe această cale dorim să îi informăm pe toți producătorii de vinuri din țară că pot trimite la concurs şi vinuri din recolta 2016, vinuri fermentate (nefiltrate) cu etichetă şcolară pe care se vor trece numele societăţii, soiul, anul de recoltă, tăria alcoolică şi zahărul sau sec, demisec, demidulce, dulce.
 
Termenul limită de primire a probelor în concurs este 12 octombrie 2016, ora 24.00. Adresa pentru expedierea probelor este: Camera Agricolă Judeţeană Vrancea, str. Cuza Voda nr.75, Focşani, jud. Vrancea.
 
Verificarea şi înregistrarea probelor se va realiza pe baza datelor înscrise în buletinele de analiză sau borderou. Ordinea de prezentare a probelor în concurs se face pe secţiuni şi categorii, în ordinea crescătoare a conţinutului de zahăr
 
Programul de degustare a vinurilor este următorul:
 
– Vineri, 14 octombrie 2016, în intervalul orar 10.00 – 13.30; 15.30 – 18.30;
– Sâmbătă, 15 octombrie 2016, în intervalul orar 10.00 – 13.30; 15.30 – 18.30;
 
Aprecierea calităţii vinurilor se face prin metoda scării de 100 de puncte aprobată de O.I.V. – U.I.O. Punctajul unui vin se obţine calculând media aritmetica a punctelor acordate de către degustători (după eliminarea punctajelor extreme – minim si maxim).
 
Distincţiile se acordă în funcţie de punctajul obţinut:
 
– Marea Medalie de AUR – pentru proba de vin alb cu cel mai mare punctaj obţinut
– Marea Medalie de AUR – pentru proba de vin roşu cu cel mai mare punctaj obţinut
– Marea Medalie de AUR – pentru proba de băuturi alcoolice spirtoase cu cel mai mare punctaj obţinut
– Medalia de AUR = 85 – 100 puncte
– Medalia de ARGINT = 80 – 84,99 puncte
 
Numărul de distincţii (medalii) nu va putea depăşi 30% din numărul total de probe intrate in concurs.
 
Participarea la Concursul de Vinuri „Bachus 2016” va fi certificată prin diplomă.
 
Juriul Concursului de Vinuri „Bachus 2016” va fi compus doar din degustători experţi, membrii ai Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România.
 
Pentru relaţii suplimentare privind depunerea probelor în cadrul Concursului de Vinuri „Bachus”, îl puteţi contacta pe domnul Neculai Pupăză, directorul Camerei Agricole Judeţene Vrancea – telefon 0722.626.664

Prima Pagina

sus