Prima pagina

316 probe evaluate la Concursul de vinuri

316 probe evaluate la Concursul de vinuri

15 octombrie, 2016

Stiri

0

316 probe evaluate la Concursul de vinuri

Concursul Național de Vinuri Bachus rămâne cel mai important concurs de vinuri din România după Concursul Internațional de Vinuri de la București. La ediția din acest an a concursului au fost trimise 316 probe de vin de la 61 producătorilor de vinuri. Au fost trimise inclusiv vinuri tinere, din recolta 2016. Chiar dacă unele probe au fost cu vinuri nefiltrate, degustătorii au putut aprecia evoluția acestor vinuri. Jurizarea vinurilor din concurs este asigurată de degustătorii profesioniști din cadrul Asociației Degustătorilor Autorizați din România, după fișele folosite la competițiile internaționale. Sunt trei comisii, a câte cinci degustători. După metoda lansată în anii trecuți, jurizarea s-a făcut pe tabletă, în format electronic. Cele mai multe probe au fost la vinurile albe-181. Au mai fost trimise 28 vinuri rose, 85 vinuri roșii, 8 vinuri spumante, 3 distilate și 12 vinuri de vinotecă. Președintele Concursului de Vinuri, Georgel Costache, ne-a spus că la ediția din acest an sunt prezenți atât firme mari dar și mici producători de vinuri, producători individuali.

„Mă bucură că anul acesta este o diversitate de vinuri. Avem vinuri de o calitate deosebită. Calitatea este ridicată și putem aprecia că și producătorii mici, producătorii individuali au început să facă vinuri bune. Știm că la cramele mari și mijlocii este o evoluție a vinurilor în România. Dar și producătorii mici au ridicat standardele pentru că, bineînțeles, calitatea le asigură comercializarea. Vinuri românești precum Feteasca Albă, Feteasca Neagră, Șarba sunt vinuri care au început să fie cunoscute pe mapamond“, a spus Georgel Costache, președintele concursului.

img-20161015-wa029

Acesta a arătat că saltul în calitate al producătorilor de vinuri este vizibil în ultimii zece ani. Au fost replantate, prin proiecte cu fonduri europene, circa 30 mii hectare de vie, au fost realizate investiții în crame, în tehnologii moderne. Sunt crame unde fermentarea se face la o  temperatură controlată care reușește să păstreze calitatea vinului, să păstreze aromele care se pierdeau altfel. De asemenea, sunt foarte mulți tineri oenologi care au evoluat, care participă la competiții internaționale și au avut posibilitatea, pe lângă cei cu experiență, să schimbe multe lucruri în ceea ce privește calitatea vinurilor. „Viticultura și vinul din România sunt pe drumul cel bun, este un sector care a evoluat foarte bun în ultimii 5-10 ani de zile. La ora actuală sunt vinuri românești care iau medalii de aur la marile concursuri internaționale, și aduc România printre primele țări din lume ca producători cu suprafețe de vie dar și cu vinuri de o calitatea mult mai mare“, a continuat  Georgel Costache.

motiv-site

La ediția din acest an vor fi acordate medalii de aur, de argint, trei mari medalii, pentru vinuri albe, roșii și distilat/spumant. De asemenea, vor fi oferite diplome de participare pentru cei 61 de producători. Organizatorii speră ca, anul viitor, dacă anunțul pentru participarea cu probe se va face mai din timp, să fie mai multe probe. „Cred că vom aduce vinuri și din republica Moldova și din alte țări la Focșani. Aici este patria vinurilor. Sunt vinuri cu arome deosebite care, atunci când ajung pe masa consumatorilor transmit, într-adevăr, bucurie și fericire în sufletul celor care le consumă“, a precizat Georgel Costache.

Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Lasă un răspuns

Prima Pagina

sus